KSAUM 8 Mart Paneli Gerçekleştirildi

İlk Kadın Araştırmaları Merkezi İÜ’de Kuruldu
İÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KSAUM) tarafından düzenlenen “Kadın İstihdamı ve Girişimciliği” Paneli, 8 Mart Salı günü İÜ Avrasya Enstitüsü Konferans Salonu’nda yapıldı.

Açılış konuşmalarını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ KSAUM Müdürü Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu’nun yaptığı panel, 2 oturumda gerçekleştirildi.

“Ülkemizin İlk Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi İÜ’de Kuruldu”


İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ederek başladığı konuşmasında, İstanbul Üniversitesi olarak kadınların siyasi, hukuki, sosyal ve ekonomik sistem içinde hak ettikleri değere ve yere kavuşabilmeleri, yaşam kalitelerinin arttırılması, cinsiyet ayrımcılığı ile her türlü insani ve medeni hak ihlallerinin giderilmesinin üzerinde durduklarını ifade etti. Türkiye’de üniversitelerde ilk Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 1989 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak: “Rektörlüğümüze bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren bu merkez, sadece ülkemizde değil dünyada da kadın ve kız çocuklarının eşitlik ve insani yaklaşım içinde hayatlarını sürdürmelerini ve bu hususta kurumsal mekanizmalar oluşturarak yeni strateji ve politikalar belirlemeyi ilke edinmiştir. Merkez ayrıca kadın haklarının korunması, durumlarının iyileştirilerek refah düzeylerinin iyi bir seviyeye getirilmesi, kadın istihdamı ve girişimciliğin desteklenmesi, mağdur, kimsesiz ve şiddet gören kadınlara sahip çıkılması gibi hususları faaliyet alanı olarak belirleyerek çalışmalar yapmakta, lisansüstü programlar açarak eğitim vermekte, etkinlik ve toplantılar düzenlemektedir” şeklinde konuştu.

“Kadın İstihdamı Çağdaş Toplum Olma Yolunda Bir İvme”


Türkiye’de bir ilk olarak İstanbul Üniversitesi’nde KSAUM’da bir bilim dalı olarak Kadın Araştırmaları Yüksek Lisans programına başlandığını belirten Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, 1993-1994 eğitim ve öğretim yılında da Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak “Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı” kurulduğunu söyledi. Ülkemizde kadın istihdamı ve girişimciliğinin artmasının çağdaş toplum olma yolunda önemli bir ivme olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “Üniversitemiz kadın istihdamı açısından ilk sıralarda yer alan önemli kurumlardandır. Nitekim akademik kadroda 2592 kadın hocamız ve personel olarak da 3737 kadın memurumuz bulunmaktadır ki bu sayının daha da artması üniversitemizin kazanımı ve ülkemizin geleceği için önemli olacaktır. Kadınların eğitim, hukuk, sağlık, spor ve sanat gibi alanlarda bulunması, üretkenlik ve zenginlik açısından mühim olduğu kadar demokrasinin gelişimi ve uygar ülke olma açısından da değerlidir. Ayrıca hukukun üstünlüğü, insan temel hak ve özgürlüklerinin gelişimi için de önem arz etmektedir. Bu vesile ile bir kez daha 8 Mart Dünya Kadınlar gününüzü kutluyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Başarı Ailemizle Omuzladığımız Bir Sonuç”


TBMM 22-23-24. Dönem İstanbul Milletvekili Halide İncekara konuşmasına kadın çalışmalarına destek veren İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın bu panele olan ilgisine teşekkür ederek başladı. İncekara, “Ailem beni hep bir devlet kadını olacak şekilde yetiştirdi. Başarı tek başımıza değil ailemizle birlikte omuzladığımız bir sonuç. Ülkemizin çok güzel başarı hikâyeleri olan kadınları var. Sigorta primlerindeki ve vergilendirmelerdeki bir farklılığın kadının çalışma hayatını kolaylaştıracağına inanıyorum. Düşüncelerimizi hayata geçirdik ve bundan sonra da geçirileceğini umuyorum” şeklinde konuştu.

“Kadını Sorun Odaklı Değil Çözüm Odaklı Ele Almalıyız”


İÜ KSAUM Müdürü Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu ise konuşmasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün yaşamın her alanını şekillendiren kadınların önemini bir kez daha hatırlamak için bir fırsat olduğunu belirterek: “Kadın toplumun en etkili, yönlendirici, yapıcı, koruyucu ve kalkındırıcı temel unsurudur. Kadın konusunu her noktada sorun odaklı değil çözüm odaklı ele almak pozitif anlamda sonuçlar almak için önemlidir. Kadına karşı şiddet hiçbir şekilde kabul edilemez. Şiddet tüm özneleri ile bir insan hakları sorunudur. Kadına hak ettiği değeri vererek şiddet ve mağduriyet hikâyeleri ile değil başarı hikâyeleri ile taçlandırdığımız bir noktaya getirmek en büyük hedefimizdir” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen ilk panelde “Türkiye’de Kadın İstihdamı” konusu Global Leader Woman Platform Başkanı Ayşegül Tuncer moderatörlüğünde TBMM 22-23-24. Dönem İstanbul Milletvekili Halide İncekara, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erişah Arıcan, Chelsea Tea House in Made Organics Founding Partner&CEO’su Merve Haykır’ın konuşmaları ile ele alındı.

İkinci panelde ise “Türkiye’de Kadın Girişimciliği”, İÜ Kariyer Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pınar Ünsal, İÜ Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ercan Sarıdoğan, Yrd. Doç. Dr. Gamze Sart ve İÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nden Aysun Şahin tarafından tartışıldı. Panel sonunda konuşmacılar dinleyenlerin sorularını cevaplandırdı.

“Kadın İstihdamı ve Girişimciliği” Paneli, konuşmacılara plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.


Haber: Canan GÜZEL


İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü