İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Söyleşileri - Prof. Dr. Ümit Meriç ile “İstanbul Üniversitesi’nde 40 Yıl”

İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen Prof. Dr. Ümit Meriç ile “İstanbul Üniversitesi’nde 40 Yıl” konulu söyleşi, 24 Nisan 2017 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi.

Etkinlikte açılış konuşmalarını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu yaptılar.

“Kadının Gücüne İnanıyoruz”


İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu konuşmasında, “Bugün burada deneyimlerini paylaşmak üzere Ümit Meriç hocamızı ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Sanat, edebiyat ve bilim dolu bir gün olsun istiyoruz. İÜ Kadın Sorunları Araştırmaları ve Uygulama Merkezi olarak kadının gücüne inanıyoruz. Bugün, bizden desteklerini esirgemeyen manevi kahramanlarımız annelere, ablalara, eşlere, teyzelere ve ninelere ithaf olsun istiyorum” dedi.

Üniversitemizde Kadının Etkin Olma Durumu Türkiye Ortalamasının Üzerinde


İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak etkinlikte yaptığı konuşmada, “İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan araştırma görevlisi, idari personel, akademik personel ve ayrıca öğrencilerimizde kadın varlığının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu görmek bizlere bir gurur vesilesidir. Kadın mevcudumuzun en üst düzeyde donanım alarak bu sıralardan ayrılması ve gerek üniversitemize gerekse kamuya yönelik diğer alanlarda hizmetlerini sürdürürken bu kaynaklardan içtiği suyu etrafına sunması heyecanı içerisindeyiz. Biz değişik vesilelerle üniversitemizin büyük marka değerini oluşturan bu kıymetli mensuplarımızı burada ağırlıyor, kendilerinden yararlanıyoruz. Çok değerli Ümit Meriç hocamızın üniversitemizdeki tecrübelerini, kendi düşünce ve duygularını, kanaatlerini bizlerle paylaşacak olmasından ve biz de böyle bir zenginliğe vesile olmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Örnek insan modelinde olan hocalarımızın kendi mücadelelerini anlattıkları aslında bir şükran vesilesinde olan bu programları yapıyoruz. Bunun yanında da biliyoruz ki en büyük şükran kendilerinin bize sunduğu bu hizmetlerin karşılığını onlara yönelttiğimiz duygularımızdır.”

“İstanbul Üniversitesi ile Bağım 40 Yıldan Fazla”


Türk edebiyatının değerli yazarlarından Cemil Meriç’in kızı olan İÜ Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Meriç’in konuşmasının teması “İstanbul Üniversitesi’nde 40 Yıl” oldu.

Prof. Dr. Ümit Meriç konuşmasında İstanbul Üniversitesi ile aslında 40 yılı aşkın süredir bağlarının olduğunu ve tanışma serüveninin çocukluk yıllarına dayandığını anlattı. Sözlerine babası ile olan anılarına yer vererek devam eden Prof. Dr. Meriç şunları dile getirdi: “Bugün benim için hayatımın en önemli günlerinden biri. Ben bugün ‘40 Yıl’ başlığını verdiğim bir konuşma yapacağım. Aslında benim İstanbul Üniversitesi ile ilişkim 40 yıldan çok daha eskilere dayanıyor.”

Prof. Dr. Meriç, İstanbul Üniversitesi’ne ilk adımını 9 yaşında attığını ifade ederek, “Ben üniversiteye girmeye ortaokulda karar verdim. O yıllarda defterimin arkasına ortaokul, lise, üniversite, asistan, doçent ve profesör diye kurşun kalemim ile yazdığımı hatırlıyorum” dedi.

Prof. Dr. Meriç, Ziya Gökalp’in kurmuş olduğu Sosyoloji Bölümü’nün ilk ve tek Kadın Başkanı olduğunu belirterek, “Bölüm başkanlığım sırasında o zamanlar İstanbul Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere pek çok önemli ismi bölüme davet ederek öğrencilerimin dikkatini Batı teorileri kadar ülke sorunlarına da çekmeye gayret ettim” dedi.

“Ben Sosyolojiyi Seçmedim, Sosyoloji Beni Seçti”


Kendi alanı ile ilgili yeterli eseri olmamasından söz eden Prof. Dr. Meriç, “Saham ile ilgili yeterli kitabım yok çünkü 1958’den 1987’ye kadar Cemil Meriç’in asistanlığını yaptım. Cemil Meriç 30 yılda görmeyen gözleriyle 12 cilt kitap yazdı. Tek asistanı ben değildim ama değişmeyen tek asistanı bendim. Babama okuduğum kitaplar her zaman benim okumak istediğim kitaplar değildi, ama hep onun tercihine itaat etmek durumundaydım. Bugünkü tercihim olsa tarih, sanat tarihi, arkeolojiyi tercih ederdim. Yani ben sosyolojiyi seçmedim, sosyoloji beni seçti. Yine de şu anda 71 yaşımı sürerken bir kütüphanenin raflarını dolduran 40 dosya dolusu sosyoloji tarihi notlarımın 3 ya da 5 ciltlik bir sosyolojik düşünce atlası kitabı haline getirmek niyetindeyim. Ayrıca ‘Dünden Yarına Sosyoloji’ başlığını taşıyan ve Türkiye ve İslam toplumları açısından batı sosyolojisini değerlendiren bir başka kitabımın müsveddeleri takriben 500 sayfalık bir kitap olarak beni bekliyor” şeklinde konuştu.

Hoca olmayı ve öğrencilerini ne kadar sevdiğini de dile getiren Prof. Dr. Meriç, “Sınavlarda ve kâğıtların değerlendirilmesinde her zaman çok dürüst oldum. Recep Şentürk’ün birkaç aylık asistanlığı hariç hiçbir zaman asistanım olmadı. Yazılı kâğıtlarını hep kendim okudum, öğrencilere en azından derslerde güzel ve doğru bir Türkçe öğretmeye gayret ettim. Kıyafetim her zaman özenli oldu. Kürsü arkadaşlarımla her zaman çok iyi geçindim. Baykan Sezer gibi bir bölüm başkanıyla çalıştığım için ayrıca kendimi şanslı hissediyorum. Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Ümit Meriç’in konuşmasının ardından, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından Prof. Dr. Ümit Meriç’e plaket takdim edildi.

Etkinlik, toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi


İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, 4 Ekim 1989 tarihinde kuruldu.

Türkiye’nin ilk “Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi” olma unvanına sahip olan İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, dünyada ve ülkemizde kadınlar ve kız çocukların karşılaştıkları her türlü sorunun en aza indirilmesi ve yaşam kalitelerinin sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Kadın sorunlarının çözümünün yanında kadınların yaşamlarına ilişkin sosyal, ekonomik ve siyasi alanlarda etkin işleyen kurumsal mekanizmaları tesis etmek ve toplumsal kültürün geliştirilmesi için stratejiler ve politikalar geliştirip uygulamaya ilişkin çalışmalar yapmak, İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından sürdürülen faaliyetlerin ana temasını oluşturuyor.


Haber: Eda SAĞLAM



İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü



http://unibasin.istanbul.edu.tr/?p=31235